Gevarieerd jubileumprogramma trekt honderden bezoekers


Op 7 en 8 september organiseerde de Leemansmolen diverse activiteiten in het kader van het 150-jarig bestaan van de molen.
Vrijdagmiddag 7 september werd tijdens de Relatiemiddag het startschot gegeven voor de 24-uurs Maalmarathon, waarbij de fam. Van Zwol het bestuur verraste met een genereuze gift.
Op zaterdag 8 september openden regionale bestuurders officieel de Overijsselse Molendag en onze Oude-Ambachtenmarkt.
Ruim 800 bezoekers wisten de molen zaterdag goed te vinden, onder wie de winnaar van onze verloting, Frank Bont.

Vier nieuwe zeilen

Tijdens de Relatiemiddag op vrijdagmiddag werd het bestuur van de Stichting verblijd met een donatie van de fam. Van Zwol uit Vriezenveen, die een cadeaubon aanbod voor vier nieuwe molenzeilen.
Een onverwachte financiële bijdrage, die het verraste bestuur dankbaar en blij in ontvangst nam.

Officiële opening Molendag en Markt

De zaterdagmorgen begon met een officieel gedeelte: de Overijsselse Molendag en onze Oude-Ambachtenmarkt werden officieel geopend na toespraken van oud-notaris H. Holtman, voorzitter van Stichting Leemansmolen, wethouder J.J. Oordt van de gemeente Twenterand en de heer P. van der Vinnen, voorzitter van de Stichting De Overijsselse Molen.
Bovendien werd de 11e uitgave in de serie: 'Langs Molens in Overijssel' ten doop gehouden.

Streekpannenkoek bakken als openingshandeling

De openingshandeling werd verricht door programmamaakster en streektaaldeskundige Thea Kroeze, die een bijzondere streekpannenkoek had gebakken. Na haar uitleg over de herkomst en de ingrediënten van deze pannenkoek konden de bestuurders aan tafel. Daarmee waren de Overijsselse Molendag en de Oude-Ambachtenmarkt geopend.

Gevarieerde feestprogramma

Er was heel wat te zien op het molenerf: een houtsnijder, een bijenkorfvlechter, een porttrettekenares (Louise Bramer), een boekbinder (leerling-molenaar Hans Evers), een midwinterhoornsnijder en een dorsgroep. Er werden natuurlijk pannenkoeken gebakken, er was een ijscokar, een terrasje en een springkussen voor de jongste jeugd. De bezoekers konden loten kopen, meelproducten en de ets van de Leemansmolen.
En in de molen vertelden de vrijwillige molenaars honderduit over de geschiedenis en de werking van de Leemansmolen.

Fietsroute langs plaatselijke monumenten

Er was gratis een fraaie fietsroute van 20 km verkrijgbaar die langs monumenten in Vriezenveen en Vroomshoop voert. Die monumenten waren op 8 september geopend vanwege de landelijke Open Monumentendag.

Maalmarathon

De 24-uurs Maalmarathon kampte met gebrek aan wind. Het lome, zomerse briesje had te weinig kracht om de molensteen in beweging te zetten. Zelfs de wieken vielen regelmatig stil bij gebrek aan wind.

Frank Bont winnaar verloting

Om 17.00 uur vond de trekking plaats van de grote verloting met als hoofdprijs de unieke glas-in-lood wanddecoratie, vervaardigd door glasatelier ‘De Glasster’. Onder toeziend oog van oud-notaris Holtman werd het lootje getrokken dat gekocht was door Frank Bont uit Vriezenveen.

Fotoalbun

Klik door naar het fotoalbum >>

Nieuwsarchief